SRIP Tovarne Prihodnosti

Uredba o splošni varnosti proizvodov

Obveščamo vas, da je dne 12.6.2023 začela veljati Uredba o splošni varnostni proizvodov (angl. General Product Safety Regulation – GPRS), katere cilj je zagotoviti varnost vseh potrošniških izdelkov na trgu EU. Uredba se sicer uporablja od 13. decembra 2024. Glede na navedeno je zagotovljeno tudi prehodno obdobje in sicer, da države članice ne ovirajo omogočanja dostopnosti na trgu proizvodov, zajetih z Direktivo 2001/95/ES, ki so v skladu z navedeno direktivo in so bili dani na trg pred 13. decembrom 2024.

Uredba se neposredno uporablja v vseh državah članicah in sicer za proizvode, ki so dani na trg ali so na njem dostopni, če na podlagi prava Unije, ki ureja varnost zadevnih proizvodov, zanje ni posebnih določb. Nova uredba, ki velja za neživilske izdelke, bo potrošnikom zagotovila, da jim bodo na voljo samo varni izdelki ne glede na njihov izvor in to, ali se prodajajo v fizičnih ali spletnih trgovinah. Vsebina se nanaša na varnost izdelkov in tveganja, ki niso urejena v drugi zakonodaji EU, in sicer:

  • vzpostavlja posebne zahteve za zaščito potrošnikov pred nevarnimi izdelki, ki se prodajajo prek spletnih trgovin,
  • razširitev obveznosti glede izdelkov, uvoženih v EU,
  • zagotavlja učinkovite odpoklice izdelkov in uvaja standardizirana obvestila o odpoklicih.

Da bi preprečili dajanje nevarnih proizvodov na trg,  bodo morali gospodarski subjekti v svoje proizvodne ali tržne dejavnosti vključiti notranje postopke, s katerimi bodo zagotovili skladnost z ustreznimi zahtevami iz uredbe. Te notranje postopke bodo morali določiti gospodarski subjekti sami, glede na njihovo vlogo v dobavni verigi in vrsto zadevnih proizvodov, temeljijo pa lahko na primer na organizacijskih postopkih, smernicah ter standardih.

Celotno besedilo uredbe si lahko ogledate tukaj.