SRIP Tovarne Prihodnosti

EU nagrade za ženske inovatorke

Priložnosti, ki jih ustvarjajo nove tehnologije in prelomne inovacije, obljubljajo pospešitev prehoda v zeleno in digitalno gospodarstvo. Toda Evropa tvega, da bo zamudila te priložnosti, če bodo ženske spregledane kot vir inovacij in ustvarjalnega talenta.

Evropska nagrada za inovatorke nagrajuje podjetnice, ki stojijo za najbolj prelomnimi evropskimi inovacijami. Nagrade so namenjene ženskam iz celotne EU in držav, povezanih s Horizon Europe, katerih prelomne inovacije spodbujajo pozitivne spremembe za ljudi in planet.

Kategorija ‘Ženske inovatorke’ je odprta za vse ustanoviteljice in soustanoviteljice iz celotne EU in pridruženih držav. Zmagovalec prejme 100.000 EUR, drugouvrščena pa 70.000 EUR oziroma 50.000 EUR.

Kategorija ‘Vzhajajoče inovatorke’ je odprta za obetavne mlade inovatorke, mlajše od 35 let. Zmagovalec prejme 50 000 EUR, drugouvrščena pa 30 000 EUR oziroma 20 000 EUR.

Kategorija ‘EIT’ je odprta za tiste, ki imajo neposredno povezavo s skupnostjo EIT ali eno od obstoječih skupnosti znanja in inovacij. Zmagovalka prejme 50.000 EUR, drugouvrščena pa 30.000 EUR oziroma 20.000 EUR.

Namen nagrade je povečati ozaveščenost javnosti o osrednji vlogi, ki jo imajo ženske pri raziskavah in inovacijah v Evropi, ustvariti vzornike za ženske in dekleta (pa tudi za moške in fante) ter spremeniti pogled na ženske na vodilnih položajih.

Za dodatne informacije in prijavo obiščite EU razpisni portal.