SRIP Tovarne Prihodnosti

Orodje za pomoč pri poslovanju na trgih izven EU – Access2Markets

Access2Markets, brezplačno orodje Evropske Komisije, je zasnovano z namenom pomoči malim in srednjim podjetjem pri poslovanju na trgih izven EU. Zgotavlja informacije podjetjem, ki izvažajo ali uvažajo iz EU, o uvoznih in izvoznih pogojih v tretjih državah.

»Access2markets« v prevodu pomeni dostop do trgov. Gre za portal, ki je zasnovan z namenom, da bi pomagal manjšim podjetjem trgovati z državami zunaj EU in kar najbolje izkoristiti trgovinske dogovore EU. Zagotavlja jim po meri prilagojene informacije za njihov izdelek in vključuje veljavne tarifne stopnje, pravila o poreklu in druge zahteve, ki jih je treba upoštevati. Namenjen je tako novim in že izkušenim uporabnikom in nudi praktične informacije o trgovinskih sporazumih EU, podrobna navodila, video pričevanja uspešnih malih in srednje velikih podjetij, ki trgujejo po vsem svetu, in še veliko več, v vseh uradnih jezikih EU.

Portal vključuje, poleg informacij glede izvoza iz EU, tudi informacije glede uvoza v EU za posamezne izdelke, informacije glede tarifnih stopenj in davkov, carinskih postopkov, trgovinskih ovir ter statistične podatke  za vse države EU in za več kot 120 izvoznih trgov po svetu.

Povezava do video predstavitve v angleškem jeziku, kjer je na kratko opisana uporaba portala.

Podatki so na voljo za vse države EU in za več kot 120 izvoznih trgov. Podjetja lahko uporabijo portal tudi za stik z Evropsko komisijo in prijavo trgovinskih ovir, na katere naletijo na tretjih trgih kot tudi za pregled evidentiranih ovir na tretjih trgihPortal vsebuje pregled in možnosti, kako izkoristiti prednosti trgovinskih sporazumov EU. Nudi informacije o tem, kako trgovinski sporazumi regulirajo trgovino na področju storitev, pogojih za investiranje ali sodelovanje pri javnih naročilih na tujem trgu.

Glavna novost spletnega portala je orodje za samoocenjevanje pravil o poreklu blaga ROSA. To orodje podjetjem pomaga razumeti in uporabljati pravila o poreklu blaga.