SRIP Tovarne Prihodnosti

Uspeh SRIP ToP pri pridobitvi raziskovalno-inovacijskih sodelovalnih programov na lestvici TRL 3-6

IJS je bil kot koordinator programa DIGITOP in kot sodelujoči partner v programu HyBReED uspešen na ARIS-ovem Javnem razpisu za sofinanciranje dolgoročnejših velikih raziskovalno-inovacijskih sodelovalnih programov na lestvici TRL 3-6. Oba programa sta sofinancirana s strani Republike Slovenije, Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropske unije – NextGenerationEU.

 

Program DIGITOP bo na IJS koordiniral odsek E1, vodja programa pa je prof. dr. Aleš Ude. Z IJS so v program vključeni tudi odseki E2, E6, E8 in E9. Kot partnerji sodelujejo Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Rudolfovo – znanstveno in tehnološko središče Novo mesto, Kolektor Sisteh, Marovt proizvodno podjetje, L-Tek elektronika, Metronik, Datalab Tehnologije in Yaskawa Europe Robotics. Vrednost celotnega programa je nekaj manj kot 5 milijonov evrov, od katerih 3,75 milijonov prispeva ARIS. Program bo potekal 32 mesecev s pričetkom v letošnjem novembru. Cilj programa je razvoj in uvedba novih prebojnih tehnologij na področju robotike, inteligentnega vodenja procesov, umetne inteligence in industrije 4.0 / 5.0 v proizvodna podjetja.

 

Poleg DIGITOP-a je IJS na tem razpisu kot sodelujoči partner pridobil tudi program HyBReED. Program koordinira Kemijski institut, v njem pa z IJS sodelujejo odseki E2, K7, K8, K9, F4, F6 in F8. V program je vključenih 15 partnerjev, od tega 10 industrijskih. Program je sofinanciran z dobrimi 3,73 milijonov evrov, trajal bo 30 mescev, začetek del pa bo 1. 1. 2024. Program HyBReED združuje vodilne nacionalne partnerje s področij vodika, baterij in industrijske tranzicije. Program sledi ciljem Evropskega zelenega dogovora, programa REPowerEU ter Okrevanja in odpornosti.

 

Pri obeh programih je začetno pobudo za sodelovanje in povezovanje podal SRIP ToP. Oba predloga sta bila sporazumno izbrana v okviru celotnega IJS. Programa sta skladna z akcijskimi načrti SRIP ToP in v okviru prijave tudi ustrezno podprta.