SRIP Tovarne Prihodnosti

Innovation day Ljubljana 2023

V Grand hotelu Union je 6. decembra 2023 potekal »2. Innovation Day Ljubljana«, ki ga je organiziral SRIP Tovarne prihodnosti skupaj z Institutom »Jožef Stefan« in EIT Manufacturing. Dogodek je bil tradicionalno nadaljevanje lanskoletnega dogodka, ki je bil posvečen robotiki in proizvodnji, tokrat pa je bil osredotočen na materiale, ki igrajo zelo pomembno vlogo v globalnem svetu in so ključnega pomena za evropsko industrijo. V ospredju je bila predstavitev raziskovalno razvojnih dosežkov ter oblikovanje in proizvodnja sodobnih funkcionalnih materialov, s poudarkom na trajnih magnetih na osnovi redkih zemelj, ki so še posebej pomembni za e-mobilnost, vesoljsko industrijo in pretvorbo v čiste energije.

Predstavljeni so bili rezultati EIT Manufacturing inovacijskega projekta aProMag, ki ga koordinira Institut “Jožef Stefan” (prof. Spomenka Kobe). Po predstavitvi je sledila razprava o poslovnih učinkih tega projekta (Kolektor KFH), dogodek pa se je dopoldne zaključil z okroglo mizo, kjer so sodelovali mednarodni in slovenski govorci raziskovalnega in proizvodnega sektorja. Na popoldanski sekciji je EIT Manufacturing, ki je največji inovacijski ekosistem za proizvodno industrijo v Evropi, predstavil svoje različne priložnosti za sodelovanje. Na popoldanski okrogli mizi so različni predstavniki industrije predstavili svoje delo in dosežke na področju magnetnih materialov.
Dogodka se je udeležil tudi podžupan mesta Ljubljane Dejan Crnek, ki je udeležence tudi nagovoril.

Celotni dogodek je vodil direktor SRIP ToP doc. dr. Igor Kovač, direktor Instituta Jožef Stefan prof. dr. Boštjan Zalar pa je v pozdravnem nagovoru in s sodelovanjem na okrogli mizi pomembno prispeval k prepoznavnosti o pomembnosti tradicionalne mednarodne prireditve “Innovation Day Ljubljana, ki se že pripravlja na nov dogodek v naslednjem letu.
Udeleženke in udeleženci so se strinjali, da je bil dogodek izpeljan na vrhunski ravni in je v celoti povzel vrhunske dosežke slovenske raziskovalne ekipe in pomembnost slovenske industrije na področju magnetov redkih zemelj.