SRIP Tovarne Prihodnosti

Pametna tovarna in vstop v industrijski metaverzum

Pametna tovarna združuje napredne tehnologije, kot so AI, 5G, internet stvari (IoT), podatkovno analitiko in računalništvo v oblaku v produkcijskem okolju ter s tem pomaga zagotoviti vpoglede v realnem času, preglednost od začetka do konca in razširljive rešitve. Gospodarski preobrat, tesen trg dela, naraščajoči stroški in stalni stresi v dobavni verigi poudarjajo pomen agilnosti, odpornosti in učinkovitosti proizvodnih operacij. Potencialne koristi pametnih tovarn so velike – od povečanja učinkovitosti sredstev, produktivnosti dela in kakovosti izdelkov do znatnega znižanja stroškov, skupaj z napredkom v zvezi z varnostjo in trajnostjo.

Postavitev temeljev za vstop v industrijski metaverzum

Zdi se, da se proizvodna podjetja ne ustavljajo pri prehodu na pametno tovarno. Večina naprednejših proizvodnih podjetij je v svoje procese implementirala tehnologije, kot sta podatkovna analitika in računalništvo v oblaku, velik del pa že izkorišča moč IoT senzorjev, naprav in sistemov. Te tehnologije so tudi temelj industrijskega metaverzuma. Poleg tega je večina teh podjetij izvedla znatne naložbe v digitalne dvojčke, 3D modeliranje in 3D skeniranje, ki lahko služijo kot ključni gradniki poglobljenih 3D okolij, ki sestavljajo industrijski metaverzum. S povezljivostjo s podatkovno bogatimim 3D okoljem iz katere koli lokacije s širokopasovno internetno povezavo daje industrijski metaverzum proizvajalcem priložnost, da izboljšajo svoje poslovanje znotraj in zunaj proizvodnega okolja pametne tovarne.

Izkoriščanje industrijskega metaverzuma lahko proizvajalcem omogoči povezovanje in sodelovanje z notranjimi in zunanjimi deležniki po vsem svetu. To lahko pomaga podjetjem sprostiti učinkovitost s sinhronizacijo komunikacije med funkcijami, na primer komunikacije med inženiringom in proizvodnjo. Prav tako lahko ustvari potencial za pospešitev oblikovanja novih izdelkov, pridobitev dostopa do kadrov, ki jih je težko najti na oddaljenih lokacijah, izboljšanje sodelovanja in prepoznavnosti v dobavni verigi ter zagotovi nove izkušnje strank.

Odklep digitalne transformacije in ohranitev kibernetske varnosti

Medtem ko digitalna preobrazba ponuja veliko koristi za proizvodni sektor, lahko povzroči tudi večja tveganja kibernetske varnosti. Podjetja so lahko tarča izsiljevalske programske opreme, pri čemer gre v večini primerov za zlonamerno šifriranje podatkov. Proizvodnja je bila leta 2022 tudi najbolj ciljan sektor za kibernetske napade že drugo leto zapored. Za zmanjšanje tveganja kibernetskih groženj bi morali proizvajalci, ko izvajajo projekte digitalne preobrazbe, razmisliti o tem, da bi kibernetski varnosti dali enako prednost kot sami preobrazbi. Pogosto se pri uvajanju novih digitalnih tehnologij osredotočimo predvsem na potencialne koristi in donosnost naložbe; vendar lahko usmerjanje enakega poudarka na to, kako bodo sistemi in podatki zaščiteni, ko se tehnologije izvajajo, lahko pomaga graditi in krepiti kibernetsko varnost od prvega dne. Proizvajalci bi morali upoštevati tudi pripravljenost svojih dobaviteljev na kibernetsko varnost pred kibernetskimi grožnjami, vključno s tveganjem motenj v dobavni verigi, ki jih povzroči kibernetski napad, ter morebitno izpostavljenostjo občutljivih podatkov. Mnoga podjetja tako uporabljajo vrsto strategij in digitalnih orodij za zaznavanje, spremljanje, ukrepanje in vključitev v načrtovanje scenarijev za povečanje učinkovitosti svojih dobaviteljev pri obvladovanju tovrstnih tveganj.