SRIP Tovarne Prihodnosti

Potreba po preoblikovanju slovenskega RRI ekosistema

“Slovenija se podaja na pot krepitve inovacijske zmogljivosti. To odražajo tudi zaveza k izboljšanju položaja na področju raziskav, razvoja in inovacij, ustanovitev agencije ARIS in vzpostavitev RRI stičišča. Ključnega pomena pa je, da se zaveza prevede v konkretne, učinkovite ukrepe in strategije v skladu s potrebami in potenciali gospodarstva in raziskovalne sfere.”

Slovenija, dežela z obsežno zgodovino inovacij, trenutno doživlja ključno obdobje. Po zadnjem poročilu Evropskega inovacijskega semaforja (EIS) se je država leta 2023 uvrstila na 13. mesto, kar jo postavlja pod evropsko povprečje med državami z zmernim inovacijskim pristopom. Cilja ponovnega zavzetja močne vloge inovatorja, ki jo je imela leta 2012, se za zdaj ne da doseči. Izgleda, da je nujno potrebno nadaljevati z ukrepi za izboljšanje ekosistema za raziskave, razvoj in inovacije (RRI). V času prehoda in reform se Slovenija sooča z različnimi izzivi in priložnostmi, ki obetajo preoblikovanje njenega inovacijskega prizorišča.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je izdala številna priporočila, ki si prizadevajo izboljšati upravljanje ter učinkovitost sistema razvoja, raziskav in inovacij v Sloveniji. Ta priporočila zajemajo različna področja, od strateškega načrtovanja do koordinacije in financiranja. Skupaj s preostalimi priporočili predstavljajo celovit okvir za izboljšanje slovenskega sistema raziskav in inovacij. Če se bodo te smernice pravilno implementirale, bi lahko Slovenija okrepila svojo inovacijsko zmogljivost ter se bolje pozicionirala na globalnem zemljevidu inovacij.

Ključno pri preobrazbi je integriran pristop, ki povezuje akademske, industrijske in vladne vire. Slovenija je prepoznala potrebo po celoviti strategiji, ki spodbuja raziskovalno odličnost, tehnološki napredek ter komercializacijo, da bi uresničila svoj inovacijski potencial.

Vabimo vas, da si preberete celoten članek tukaj>>