SRIP Tovarne Prihodnosti

Uspešno izveden prvi slovensko-indijski dan znanosti in inovacij

Na pobudo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, visokotehnoloških podjetij, centrov odličnosti in raziskovalnih inštitutov je Slovenska znanstvena fundacija z Inštitutom Jožef Stefan in Veleposlaništvom Indije v Ljubljani organizirala prvi slovensko-indijski dan znanosti in inovacij, ki je potekal na Inštitutu Jožef Stefan.

Prvi slovensko-indijski dan znanosti in inovacij je bil namenjen spodbujanju izmenjave znanja in razumevanja med raziskovalnimi skupnostmi obeh držav ter predstavitvi dosežkov na področju naravoslovnih, tehniških in biotehniških znanosti. Poudarek je bil na pomenu inovacij za napredek nacionalnih gospodarstev in konkurenčnost na globalnem trgu.

Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin je v uvodnem nagovoru poudaril pomen znanstvene diplomacije in sodelovanja med raziskovalnimi institucijami ter visokotehnološkimi podjetji za promocijo slovenskega znanja v tujini. Dr. Abhay Karandikar in dr. Sachin Chaturvedi iz indijskega ministrstva za znanost in tehnologijo sta predstavila vizijo ter razvoj na področju znanosti in tehnologije v Indiji, medtem ko je veleposlanica Indije v Sloveniji Namrata S. Kumar govorila o kulturi znanstvenega razmišljanja v Indiji.

Dogodek je bil priložnost za predstavitev inovacij ter raziskovalnih dosežkov, ki imajo potencial za nadgradnjo v inovacije, pri čemer so sodelovali slovenski in indijski raziskovalci. Prav tako so bile predstavljene že uspešne inovacije, kot so tiste s Kemijskega inštituta in Nacionalnega inštituta za biologijo.

Poudarek je bil tudi na priložnostih za sodelovanje med slovenskimi podjetji in institucijami ter indijskimi, zlasti na področju tehnologije in znanosti, kjer Indija dosega pomembne mejnike, kot so misije v vesolje in raziskovanje sonca. Načrtuje se tudi drugi slovensko-indijski dan znanosti in inovacij v jeseni 2024.