SRIP Tovarne Prihodnosti

Kateri so največji izzivi transportne logistike v proizvodnji?

Tako kot v skoraj vseh drugih panogah se proizvajalci soočajo z ogromnimi izzivi zaradi spreminjanja pričakovanj potrošnikov, tehnoloških sprememb in novih predpisov. Prav tako ne pomaga, da pandemija COVID-19 povzroča velike motnje povsod in v različnih panogah.

Obstaja veliko izjemnih priložnost za razvoj in rast v industriji, vendar boste morali premagati nekaj resnih izzivov, preden jih boste lahko resnično izkoristili. Predstavljamo vam nekaj ključnih izzivov transportne logistike, s katerimi se bodo morali soočiti proizvajalci letos in pozneje.

Doseganje trajnosti

Zmanjševanju emisij ogljika je več pozornosti kot kdaj koli prej, javnost pa vse bolj zahteva od svojih proizvajalcev okolju prijazne in trajnostne prakse, tudi če za svoje logistične potrebe uporabljajo zunanje izvajalce.

Na srečo obstaja veliko načinov za reševanje okoljskih in trajnostnih vprašanj v okviru optimizacije prometa. Na primer, če lahko izboljšate učinkovitost svojih poti, lahko skrajšate razdaljo, prevoženo med dostavami, in tako zmanjšate svoj ogljični odtis za vsak postanek.

Kot pri vsaki obsežni pobudi je najboljša izhodiščna točka za izbiro popolna informiranost. Če nimate preglednosti in poročanja, da bi natančno določili porabo goriva, čas prostega teka itd., je lahko izboljšanje preglednosti pomembno izhodišče.

Zmanjšanje stroškov transportne logistike

Največji izziv panoge je znižanje stroškov prevoza. Logistični stroški lahko zlahka predstavljajo največji odstotek vaših skupnih stroškov v predelovalni industriji, naraščajoče cene goriva in omejitve zmogljivosti pa to težavo le še poslabšajo.

Spet je preglednost najpomembnejša. Če imate orodja za celosten pristop k vaši celotni dobavni verigi – vključno z zadnjim kilometrom –, vgradite dovolj preglednosti v svoje procese, da postanejo odpadki in neučinkovitost zelo očitni. To pomeni, da imate možnost hitrega spremljanja pošiljk, hkrati pa zagotovite, da prevozniki sledijo pravim načrtom poti in se držijo urnika. Vidljivost zahteva opozorila in obvestila v realnem času, tako da lahko upravljavci prevoza in vozniki takoj ukrepajo, če pride do zamud pri dostavah.

Nove tehnološke rešitve

Večina proizvodnih podjetij mora sprejeti nove in inovativne tehnološke rešitve za premagovanje izzivov, ki jih prinašajo nove zahteve potrošnikov in redka delovna sila. Napredne tehnologije lahko pomagajo povečati produktivnost in zmanjšati operativno neučinkovitost ter tako hitro postajajo ključne za uspeh.

Tako lahko izkoristite naložbe v sisteme za avtomatizacijo, kot so sortiranje skladišč in napredno označevanje embalaže za večjo učinkovitost delovanja. Napredne rešitve za načrtovanje poti pomagajo tudi pri zmanjševanju stroškov prevoza in optimizaciji zmogljivosti voznega parka. Analitika podatkov podjetjem omogoča izboljšanje operativne učinkovitosti in uporabniške izkušnje.

Proizvajalcem je lahko težko najti pravo tehnologijo ob obilici rešitev, ki so na voljo na trgu. Vsako podjetje mora ugotoviti, kaj potrebuje v določeni tehnološki rešitvi zase. Kljub temu obstaja nekaj stvari, na katere morate biti pozorni pri ponudniku rešitve:

  • Močne integracijske zmogljivosti
  • Prilagojena, 24/7 podpora strankam
  • Razširljivost tehnologije ponudnika (Sistem kot Storitev)
  • Reference pri vodenju transportne logistike
  • Enostavna uporaba prek intuitivnega, uporabniku prijaznega vmesnika