SRIP Tovarne Prihodnosti

Prednosti cloud-native aplikacij v proizvodnji

Pristop, ki temelji na t.i. cloud-native aplikacijah, je pogosto konceptualiziran z uporabo DevOps koncepta »“Pets vs. Cattle”«, ki primerja tradicionalne strežniške sisteme, ki so edinstveni in oskrbovani, z hišnimi ljubljenčki in sisteme v oblaku z govedom. Govedo so v tem primeru identični, dodeljeni, razširljivi sistemi, kjer če bi eden od sistemov bil nedosegljiv ali odpovedal, vpliva na celotno omrežje ne bi bilo.

Glede na visoko uporabnost in posledično vrednost oblačnih tehnologij se človek vpraša, zakaj se proizvodna industrija upira prehodu na cloud-native sisteme, zlasti pri podjetjih, ki že uporabljajo različne aplikacije v oblaku.

Do nedavnega so bile proizvodne industrije na tekočem z najnovejšimi inovacijami, od sistemov za sledenje do umetne inteligence. Čeprav so finančni in maloprodajni sektorji sledili poslovnim velikanom, kot sta Netflix in Spotify, se mnogi še vedno upirajo prehodu k uporabi oblačnih tehnologij. Medtem ko ima 83 % vzpostavljeno strategijo za implementacijo v oblaku, se mnogi še vedno trudijo vizualizirati poslovno vrednost in prihranke pri stroških pristopa, ki izvira iz oblaka. Vendar pa v prihodnost usmerjena podjetja delajo prve korake v tej smeri. Na primer, eno podjetje, ki trenutno izvaja aplikacije v oblaku, je Volkswagen, ki usposablja več kot 200 strokovnjakov za svoj center za oblačne inovacije.

Cloud-native je izraz, ki se uporablja za opis programske opreme in storitev, ki delujejo preko interneta namesto v lokalnem računalniškem sistemu, kar omogoča podjetjem, da so hitrejša in bolj okretna. Cloud-based aplikacije pa niso ustvarjene v oblaku, temveč se prenesejo iz domače spletne aplikacije na strežnik v oblaku. Ta cloud-based sistem omogoča razpoložljivost in razširljivost cloud-native aplikacij brez preoblikovanja trenutnih aplikacij. Cloud-enabled je podobno kot cloud-based, s selitvijo tradicionalne aplikacije v oblak, vendar pa ne omogoča enostavne razpoložljivosti in razširljivosti kot cloud-native ali cloud-based.

Nekateri primeri uporabe oblačnih tehnologij v proizvodni industriji so cloud-based trženje, razvoj izdelkov, sledenje proizvodnje in zalog ter upravljanje produktivnosti.

Odzivnost, inovativne funkcije in uvajanje oblačnega modela brez izpadov zagotavljajo podjetjem bazo podatkov, ki je potrebna za uspeh v sodobnem času. Uspešna primera te implementacije sta Netflix in Uber. Netflix trenutno uporablja več kot 600 storitev s hitrostjo posodabljanja približno 100-krat na dan. Strukturna zasnova domačega oblaka omogoča hiter odziv, razširljivost in selektivno uvajanje, ki jih opazimo v podjetjih, kot so Uber, Netflix in Spotify.

Oblačna revolucija

Cloud-native je jasna prihodnost vseh podjetij, vključno s proizvodnimi. Kot je bilo razvidno v zadnjih dveh letih, je uvedba sprememb za pomoč ob motnjah, kot je pandemija, izjemno pomembna za preživetje podjetja. Z dostopnostjo po vsem svetu prek interneta je cloud-native pristop najboljša sprememba, ki bi jo lahko naredila podjetja.

Omejitev velikih sistemov na mestu uporabe je že leta zadrževala proizvodno industrijo, vendar cloud-native aplikacije omogočajo podjetjem uporabo mikrostoritev, ki jih je mogoče ponovno uporabiti in neodvisno namestiti. Prav tako lahko omogoči povečanje infrastrukture za avtomatizacijo, dostavo aplikacij, obnovitev in skaliranje, kar zagotavlja bolj odporen in zmogljiv sistem. Cloud-native model lahko pomaga tudi pri zmanjševanju obremenitve upravljanja back-end programske opreme in infrastrukture.

Cloud-native aplikacije omogočajo tudi skupno rabo in analizo podatkov v celotni organizaciji, saj so osrednje skladišče za podatke, ki tečejo iz senzorjev, strojev, programirljivih logičnih krmilnikov (PLC) in še več.