SRIP Tovarne Prihodnosti

Kako industrija 4.0 spodbuja trajnostno proizvodnjo

Trajnost je postala sestavni del poslovnega programa proizvajalcev. Proizvodna podjetja sprejemajo trajnostne prakse ne le zato, ker morajo ali spoštovati predpise ali skrbno skrbeti za okolje ali želijo varčevati z viri, ampak tudi zato, ker njihove stranke, zaposleni in vlagatelji pričakujejo, da bodo »delali, kar je prav«. Spoštovanje okoljskih in družbenih načel je na vrhu tega seznama.

Industrija 4.0 – katalizator trajnostne proizvodnje

Industrijska proizvodnja porabi ogromno materialnih virov, nevarnih kemikalij, energije in vode. Prav tako ustvarja veliko količino odpadkov in emisij toplogrednih plinov. Proizvodnja je lahko zgled trajnosti s sprejetjem industrije 4.0 v smeri dekarbonizacije in za izgradnjo krožnega gospodarstva.

Digitalne tehnologije, kot so računalništvo v oblaku, 3D/4D tiskanje, robotika, umetna inteligenca (AI) in strojno učenje (ML), omogočajo proizvodnim podjetjem, da si na novo zamislijo svoje delovanje, hkrati pa dosegajo okoljske, družbene in vladne cilje (Environmental, Social and Governmental – ESG).

Pri tem imajo podjetja več metod:

Zmanjševanje okoljskega odtisa

Sistemi ESG, ki temeljijo na AI in ML, zagotavljajo podatke v realnem času, zbrane med proizvodnimi operacijami, ki jih lahko proizvajalci analizirajo, da prepoznajo procese in prakse, ki ovirajo doseganje trajnostnih ciljev.

Transparentnost jim omogoča, da sprejmejo zelene in vitke ukrepe za zmanjšanje emisij ogljika pri pridobivanju, proizvodnji, pakiranju, distribuciji, odstranjevanju in podpornih dejavnostih poslovanja. Podatki o visoki porabi energije pri strojih lahko na primer pomagajo prepoznati poti za zmanjšanje porabe oz. povečanje izkoristka.

Omogočanje trajnostnega oblikovanja izdelkov

Proizvodna podjetja morajo sprejeti pristop življenjskega cikla izdelka za dekarbonizacijo v celotni proizvodni vrednostni verigi. Nato lahko oblikujejo izdelke, ki so usklajeni s 4R-ji trajnosti, in sicer Reduce, Recover, Recycle in Reuse.

Proizvodnja takšnega blaga porabi manj energije, zahteva pridobivanje materialov in komponent, ki jih je mogoče reciklirati, ter zmanjšuje odpadke, emisije ogljika in onesnaževanje. Orodja za digitalno načrtovanje še izboljšajo trajnostni količnik, tako da oblikovalcem omogočajo testiranje inovativnih konceptov, ki zmanjšajo intenzivnost porabe virov, zmanjšajo težo in obseg izdelkov ter povečajo vrednost 4R, brez večjih stroškov.

Izboljšanje izkoristka virov

Zmanjševanje izgube surovin, energije in vode je bistven del trajnostne politike organizacije. Več podjetij uporablja nove proizvodne metode za dosego svojih ESG ciljev.

Poleg tega ekosistem industrije 4.0 proizvajalcem omogoča sodelovanje znotraj in zunaj podjetja, da bi bolje izkoristili naravne vire in spodbujali ogljične učinkovitosti.

Avtomatizacija, ki jo poganja umetna inteligenca, naredi skladiščne in logistične operacije pametnejše z optimizacijo poti dostave sistemov za upravljanje transporta v realnem času; pomaga tudi pri ohranjanju virov in zmanjšanju odpada.

Poleg tega lahko proizvajalci s AI sistemi razvijejo nove prakse in alternativne modele za povečanje učinkovitosti delovanja.

Nenazadnje sistemi IoT omogočajo krožno gospodarjenje, ki temelji na načelih zmanjšanja, ponovne uporabe in recikliranja. Z rešitvami, ki jih poganja IoT, lahko organizacije ne le zmanjšajo stroške energije in emisije ogljika, temveč tudi določijo in podaljšajo življenjsko dobo virov ter tako zagotovijo ponovno uporabo.

Trajnost ni le družbena odgovornost, ampak danes ena kritičnih poslovnih prioritet proizvajalcev. S pomočjo tehnologij industrije 4.0 lahko proizvodne organizacije spodbujajo trajnost v celotni vrednostni verigi, da služijo svojim lastnim interesom in interesom svojih deležnikov.