SRIP Tovarne Prihodnosti

Tovarna leta 2022 – Sklepni dogodek

Peti izbor tovarne leta se bo končal 13. oktobra; za prestižni naziv v igri šesterica; udeleženci sklepnega dogodka si bodo lahko ogledali proizvodnjo družbe ETI Elektroelement, tovarne leta 2021

Svoje dobre proizvodne prakse in napredne tehnologije je v izboru Tovarna leta 2022 ob bok drugim uspešnim industrijskim podjetjem v Sloveniji postavilo osem podjetij iz različnih dejavnosti. Družba KPMG, poslovno svetovanje, strokovni partner izbora Tovarna leta, jih je na podlagi ocene vprašalnikov v ožji izbor uvrstila šest.

Svojo odločitev so v KPMG utemeljili tako: »V močni konkurenci se dve tovarni nista uvrstili v drugi krog tekmovanja Tovarna leta 2022 zaradi manjšega obsega uporabe ali nižje stopnje zrelosti uporabe rešitev industrije 4.0 na področju skrbi za zaposlene ali tehnološke naprednosti proizvodnje. Pri tem poudarjamo, da so si po samoocenitvenih ocenah vsi kandidati letos zelo blizu, in se zavedamo, da bi rezultat lahko bil tudi malo drugačen, če bi podjetja samoocenitev izvedla bolj ali manj natančno. To pomeni dodaten izziv za presojo dejanskega stanja za ekipo strokovnih ocenjevalcev družbe KPMG na terenu pri podjetjih v prihodnjem krogu tekmovanja.«

V petih izborih skupaj 45 podjetij

V izboru najboljšega proizvodnega podjetja, ki ga pri Časniku Finance pripravljajo že petič, je doslej sodelovalo 45 podjetij. Z izborom, ki so ga začeli leta 2018, predstavljajo dobre prakse uspešnih proizvodnih podjetij in tudi ekipe strokovnjakov v proizvodnji, ki stojijo za njimi, ter za poklice v proizvodnji navdušujemo mlade, ki še razmišljajo o svoji poklicni poti. In ne nazadnje, izbor tovarne leta strokovnjakom v proizvodnji ponuja tudi možnost druženja s kolegi, izmenjave mnenj in izkušenj na sklepnem dogodku. Ta bo letos 13. oktobra, vključeval pa bo tudi ogled proizvodnje proizvajalca izdelkov za zaščito električnih hišnih, industrijskih in energetskih inštalacij ETI Elektroelement z Izlak, tovarne leta 2021, ki je gostitelj dogodka. Več informacij in prijave na spletni strani tukaj.

Na lanskem dogodku 150 udeležencev

Na lanskem sklepnem dogodku je 150 ljudi iz več kot 70 slovenskih podjetij poleg dobrih praks treh finalistov – družb Danfoss Trata, ETA Cerkno in ETI Elektroelement- lahko spoznalo tudi proizvodnjo družbe BSH Hišni aparati Nazarje, tovarne leta 2020, ki se poleg procesov, ki jih izvajajo v skladu z zahtevami industrije 4.0, odlikuje še po tem, da se oskrbuje z zeleno energijo, je ob predlanski podelitvi nagrade, ki je zaradi epidemije covida-19 potekala v digitalni obliki, pojasnil Anton Papež, predsednik štiričlanske strokovne komisije. Leta 2018 je lovoriko tovarna leta osvojila Krka, leto pozneje so zmagale Ljubljanske mlekarne.

Letos dve novi nagradi

Izboru najboljšega proizvodnega podjetja so letos pri Časniku Finance dodali še dve novi nagradi – za trajnostno naravnanost tovarne in uspešen projekt digitalizacije v malem podjetju.

Enemu od podjetij v ožjem izboru bodo tudi letos podelili priznanje uredništva Tovarna leta in s tem izkazali pozornost dobrim praksam v njihovi proizvodnji, pa tudi ekipi strokovnjakov, ki so za proizvodnjo odgovorni.

Lani so pri Časniku Finance izbor najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji dopolnili z izborom inženirsko-razvojne ekipe leta, ki jo bodo nagradili tudi letos. Zmagovalno inženirsko-razvojno ekipo leta bodo z glasovanjem izbrali predstavniki podjetij, ki so v izborih tovarne leta sodelovala doslej, vključno s tistimi v aktualnem izboru.