SRIP Tovarne Prihodnosti

EIT Manufacturing Summit Days 2022

Glavni poudarek letošnje izvedbe EIT Manufacturing Summit Days, ki je potekala 16. in 17. novembra 2022, je bil na krožni proizvodnji za bolj odporno evropsko gospodarstvo. Dogodek je bil organiziran v obliki dveh okroglih miz, na katerih so strokovnjaki, med njimi tudi doc. dr Igor Kovač (SRIP ToP), razpravljali o tem, kako lahko trenutna energetska kriza v Evropi pospeši spremembe, ki izboljšujejo učinkovitost in dekarbonizacijo proizvodnje.

V razpravi na 1. okrogli mizi “Building innovation and skills to optimise energy consumption during the manufacturing processes” je tekel govor o tem, kako lahko trenutna energetska kriza v Evropi pomaga pospešiti še hitrejši prehod na krožno proizvodnjo, ter najboljših indikatorjih in potrebnih veščinah za spremljanje porabe energije za podjetja.

Na 2. okrogli mizi z naslovom “Circular economy and energy sourcing: Collaboration & new partnerships across value chain” so se govorci poglobili v praktičnost prehoda iz modela »izdelaj-vzemi-zamenjaj« na bolj krožni model – s konkretizacijo devetih navdihujočih projektov, ki so delali na tem prehodu, nato s pregledom izdelkov in storitev za izpolnjevanje okoljskih standardov, do vloge pobude za preverjanje okoljske tehnologije (ETV) in o tem, kako skupnost EIT CircularEconomy in EIT Manufacturing podpirata zeleno proizvodnjo.

Obe panelni razpravi si lahko ogledate na spodnjih povezavah: