SRIP Tovarne Prihodnosti

S septembrom je stopil v veljavo EU Akt o čipih

Ena od kriz, ki jih je prineslo covidno in postcovidno obdobje, je bila povezana tudi s stanjem na svetovnem trgu polprevodnikov, osnovnih gradnikov vseh pametnih naprav, ki jih moderna digitalna družba uporablja. V zadnjih nekaj letih je na svetovnem trgu čipov oziroma polprevodnikov namreč prišlo do močne rasti porabe le-teh v obrambni industriji. Industrija, ki polprevodnike dobavlja, povečani rasti porabe ni v celoti sledila. Že za časa epidemije je prišlo tudi do trganja dobavnih verig. Pomanjkanje polprevodnikov je ohromilo delovanje celotnih proizvodnih linij, in to paradoksalno kljub naraščajočemu povpraševanju. Prišlo je do spoznanja, da sta največja ekonomska centra, kakršna sta ZDA in EU, v veliki meri odvisna od dobavnih verig iz Azije. V letu 2021 je bilo po vsem svetu proizvedenih več kot 1000 milijard mikročipov. 80% vseh polprevodnikov so izdelali v Aziji (65% na Tajvanu, nekaj v Južni Koreji in nekaj na Kitajskem), od ostalih 20% pa 10% v Evropski uniji in ostalih 10% po ostalem svetu.

Obveščamo vas, da je bila uredba Akt o čipih objavljena v Uradnem listu Evropske unije in je z 21. septembrom 2023 stopila v veljavo. Cilj novega zakona, o katerem sta se Parlament in Svet že dogovorila, je ustvariti ugodno okolje za naložbe v čipe v Evropi s hitrim sledenjem postopkom izdaje dovoljenj in priznavanjem njihovega kritičnega pomena s tako imenovanim “zakonom največjega nacionalnega pomena”. Mala in srednje velika podjetja bodo prav tako imela koristi od povečane podpore, zlasti na področju oblikovanja čipov, da bi spodbudila inovacije.

Akt vključuje predloge za povečanje zmogljivosti, krepitev naložb, sprostitev pravil o državnih pomočeh in vzpostavitev partnerstev s podobno mislečimi državami. Akt predvideva različne spodbude v javnem in zasebnem sektorju v višini do 43 milijard evrov za razvoj in izdelavo polprevodnikov v državah EU. Akt naj bi ustvaril pogoje za razvoj industrijske baze, ki lahko do leta 2030 podvoji svetovni tržni delež EU na področju polprevodnikov z 10 % na vsaj 20 %.

Več informacij najdete na POVEZAVI >>