SRIP Tovarne Prihodnosti

Trgovinski sporazum med EU in Veliko Britanijo

Sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom določa sprejete dogovore na področjih, kot so trgovina z blagom in storitvami, digitalna trgovina, intelektualna lastnina, javna naročila, letalski in cestni promet, energija, ribištvo, socialna varnost usklajevanje, kazenski pregon in pravosodno sodelovanje, tematsko sodelovanje in sodelovanje v programih Unije. Podprta je z določbami, ki zagotavljajo enake konkurenčne pogoje in spoštovanje temeljnih pravic.

Čeprav se nikakor ne bo ujemal s stopnjo ekonomske integracije, ki je obstajala, ko je bilo Združeno kraljestvo država članica EU, sporazum o trgovini in sodelovanju presega tradicionalne sporazume o prosti trgovini in predstavlja trdno podlago za ohranitev sodelovanja.

Sporazum ne zajema zunanje politike, zunanje varnosti in obrambnega sodelovanja, saj se Združeno kraljestvo o tej zadevi ni želelo pogajati. Od 1. januarja 2021 torej med Združenim kraljestvom in EU ne bo vzpostavljenega okvira za razvoj in usklajevanje skupnih odzivov na zunanjepolitične izzive, na primer uvedbo sankcij državljanom ali gospodarstvom tretjih držav.

Poleg tega Sporazum o trgovini in sodelovanju ne zajema nobenih odločitev v zvezi z enakovrednostjo finančnih storitev, ustreznostjo režima varstva podatkov v Združenem kraljestvu ali oceno sanitarnega in fitosanitarnega režima Združenega kraljestva za uvrstitev med tretje države. za izvoz živilskih izdelkov v EU. To so dejansko enostranske odločitve EU in se o njih ne pogajajo.

Prilagamo vam predstavitev, kjer je Sporazum med EU in Veliko Britanijo okvirno razložen.

Dodatne informacije najdete na https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_en.