SRIP Tovarne Prihodnosti

Kako je s programsko opremo avtomatizacija dostopnejša in uspešnejša?

Roboti so lahko zapleteni in težki za uporabo in posledično terjajo najem usposobljenega strokovnjaka, ki bi zagotovil njihovo učinkovito uporabo, kar je lahko zelo zamudno in drago za proizvodno podjetje. Alternativno, tu lahko pomagajo programske rešitve. Najboljša tehnologija za implementacijo je neodvisna od blagovne znamke, saj lahko proizvajalci in proizvodna podjetja uporabljajo posamezne platforme za programiranje vseh svojih robotov preko enotne metode.

Brez vzpostavljenih orodij bodo morala podjetja, ki imajo več robotov različnih proizvajalcev v svojih prostorih, zagotoviti, da bodo njihovi zaposleni usposobljeni za uporabo različnih nastavkov in programskih rešitev, s katerimi bodo operirali. To lahko predstavlja zelo drago vzdrževanje in prekvalifikacijo, saj tako pride do menjave zaposlenih in notranjih sprememb. Z uporabo rešitev, ki niso odvisne od blagovne znamke, imajo ta podjetja fleksibilnost, da vse svoje zaposlene usposobijo za uporabo ene rešitve. Ti imajo tako možnost nemotenega prehoda iz starega na novo delovno mesto znotraj ali v novem proizvodnem objektu, ne da bi za to potrebovali dodatno usposabljanje.

Podjetja, ki v svoje proizvodne obrate vgrajujejo programsko opremo, prav tako opažajo stalno povečanje splošne produktivnosti robotov. Samoumevno je, da izpad robota pomeni dragoceno izgubo in mnogi menijo, da je to nujno zlo pri uvedbi robotskih rešitev. Vendar avtomatizacija predstavlja način, kako se temu izogniti. Z uporabo programske opreme, kot so rešitve za programiranje robotov brez direktne povezave (Offline Robot Programming), ste svojim programerjem robotov omogočili, da vnaprej programirajo naslednja dva, tri, štiri ali več opravil. To vam omogoča, da imate med projekti malo ali nič izpadov robotov, s čimer pa so vaši obrati učinkovitejši.