SRIP Tovarne Prihodnosti

Evropski razpis za pomoč pri napredni proizvodnji in usposabljanje MSP-jev

Cilj razpisa je okrepiti konkurenčnost proizvodnih MSP z zagotavljanjem enostavnega in vseevropskega dostopa do nasvetov in strokovnega znanja ter programov usposabljanja na področju napredne proizvodnje. Storitve, ki jih je treba ponuditi MSP-jem, morajo biti usmerjene v njegove poslovne potrebe, izvajanje pa mora biti prožno in hitro, da se bolje spoprime s hitrostjo inovacij v napredni proizvodnji in zahtevami MSP.

Ukrep bo sestavljen iz dveh elementov (ki jih je mogoče kombinirati) spodaj, ki bodo nadaljevali in širili dejavnosti Centra za napredno proizvodno podporo:

  • Uvedba vseevropskega naprednega programa pomoči pri proizvodnji, ki pomaga malim in srednje velikim podjetjem pri transformaciji v tovarno prihodnosti: pomoč kritični masi MSP v proizvodnji z namenom preoblikovanja poslovanja v tovarno prihodnost s sodobno in trajnostno proizvodnjo.

Skladna metodologija EU, ki je bila razvita na podlagi dobrih praks in obstoječih pobud v državah članicah in regijah in je preizkušena s pomočjo majhnega pilota s strani (virtualnega) Evropskega centra za podporo napredni proizvodnji, bi morala biti osnova za pomoč podjetjem pri preoblikovanju njihove organizacije v tovarno prihodnosti. MSP-jem bo ponujena pomoč pri izdelavi načrta preobrazbe za svoje podjetje, prav tako pa jih bodo med izvajanjem in načrtom vodili, da bodo svoje podjetje spremenili v tovarno prihodnosti. Transformacijski načrt bi moral imeti celostni pristop k napredni proizvodnji in obravnavati inovativnost procesov in izdelkov ter okoljsko in družbeno trajnost proizvodnje, kot je določeno v metodologiji EU.

  • Uvedba naprednega izobraževalnega programa za proizvodnjo, ki bo vseboval Čezmejne storitve usposabljanja, ki jih je treba nuditi kritični masi MSP v sodelovanju s tehnologijo ali izobraževalnimi centri, ki lahko nudijo storitve usposabljanja MSP v napredni proizvodnji in Razvoj okvirov za programe usposabljanja, ki so pripravljeni na prilagoditev v okviru Evropskega socialnega sklada.

Rok za prijavo je 1. december 2020.

Za spisek podjetij, zainteresiranih za partnerstvo, prijavo in ostale dodatne informacije obiščite povezavo.