SRIP Tovarne Prihodnosti

Digitalni trendi, ki vplivajo na proizvodnjo

Proizvodnja je v zadnjih nekaj letih doživela velike spremembe. In s prehodom na industrijo 5.0, je tukaj nekaj top digitalnih trendov, ki jih je treba upoštevati:

  • Internet stvari bo vse bolj razširjen. Več nadzora nad avtomatizacijo proizvodnje vam omogoča, da naredite celoten proizvodni proces varnejši, hitrejši in stroškovno učinkovitejši. Oprema za spremljanje, kjer koli že ste, nudi ključno varnostno prednost.
  • Varnost na delovnem mestu. Očitno je bila varnost na delovnem mestu vedno pomembna, vendar je v luči pandemije dobila še večji pomen. Tukaj je še več, kar morate storiti, da zagotovite varnost vašega osebja, na primer razkuževanje, socialno distanciranje itd.
  • Prehod na B2C. Veliko proizvajalcev prehaja z modela B2B na model B2C, ker novi digitalni trendi olajšajo delo znotraj tega modela. Potencialne prednosti vključujejo hitrejši čas do trženja in boljši nadzor cen.
  • Spremembe sistemov ERP. Sistemi za načrtovanje virov podjetja so prisotni že nekaj časa, vendar je zaradi pandemije prišlo do velikih sprememb. Tu prevladujejo t.i. Power Apps, ki lahko naredijo vse, od spremljanja varnosti zaposlenih do ustvarjanja sistemov za vrnitev na delo.
  • 3D tiskanje naredi proizvodnjo hitrejšo in cenejšo. V zadnjih letih 3D tiskanje postaja vse večja stalnica v proizvodnji. Poleg izdelave prototipov je postala tudi dobra metoda za orodjarstvo – s tem omogoča izboljšanje nadzora hitrosti in stroškov.
  • Daljinsko servisiranje je možno prek virtualne in razširjene realnosti. Vse več dela se izvaja na daljavo, da bi zagotovili varnost zaposlenih. Eden od načinov, kako to lahko storite, je prek virtualne in razširjene resničnosti. Proizvajalec lahko stranki pošlje napravo z omogočeno VR in AR, ki jim omogoča odpravljanje osnovnih težav na svojem izdelku. Stranke lahko popeljete skozi korake, s čimer bo storitev za stranke varnejša in enostavnejša.