SRIP Tovarne Prihodnosti

Priložnosti sodelovanja v EDA IF CEED programu na področju krožnega gospodarstva

Evropska obrambna agencija – EDA s svojim delovanjem predstavlja vmesni člen med obrambnim sektorjem in politikami EU. EDA si prizadeva zagotoviti, da so interesi obrambne skupnosti posredovani vsem organom EU, da bi čim bolj povečali potencialne sinergije in kar najbolje izkoristili obstoječe instrumente.

Od oktobra 2021 EDA izvaja program IF CEED – Inkubacijski program za krožno gospodarstvo v evropskem obrambnem sektorju. Njegov cilj je udejanjanje Zelenega dogovora EU 2020 Evropske komisije za krožno gospodarstvo z vključitvijo kooperativne skupnosti (obrambna ministrstva EU, industrija, inštituti, raziskovalni centri, finančne institucije, akademski svet, ustrezni javni organi na nacionalni in mednarodni ravni).

Splošni cilj IF CEED je širiti koncept in politike krožnega gospodarstva, ki so že prisotni v civilnem sektorju, na področje obrambnega sektorja.

IF CEED združuje široko skupnost deležnikov, ki želijo zgraditi skupne projekte na področju krožnega gospodarstva evropske obrambe: ministrstva za obrambo držav članic in ostala ministrstva, Evropsko komisijo, ostale ustrezne institucije EU in nacionalne javne organe, obrambno industrijo ter raziskave centre, pa tudi akademsko sfero.

Dejavnosti IF CEED se izvajajo v sinergiji z obstoječimi pobudami EDA – zlasti s Posvetovalnim forumom za trajnostno energijo v obrambnem in varnostnem sektorju (CF SEDSS III), CapTech za energijo in okolje (EnE CT) in projektno skupino REACH – kot tudi z drugimi ustreznimi platformami, kot je evropska platforma deležnikov krožnega gospodarstva (EcesP).

Za kakovostno implementacijo poslanstva programa, IF CEED ves čas delovanja intenzivno vključuje strokovnjake na tematskih področjih, ki jih pokriva. Z izrazom interesa sodelovanja imate možnost za vključitev v razvoj prebojnih projektnih idej ter oblikovanje smernic razvoja na področju krožnega gospodarstva v evropskem obrambnem sektorju. Vključitev v forum predstavlja neprecenljivo referenco in povezovanje z vrhunskimi evropskimi strokovnjaki.

Dodatne informacije>>